Donirajte

Vaše donacije možete uplatiti na:

Broj žiro računa (IBAN):
HR 5123400091110616234 otvoren u PBZ

Udruga ColonOs
Crkvena 17
HR - 31000 Osijek
Hrvatska

OIB: 22966317010

Biološki lijekovi


Od nastanka čovječanstva do danas stalno postoji potreba za liječenjem raznih oboljenja. Korištenjem raznih biljaka, pripravaka od biljaka i drugim sredstvima, liječile su se i pokušavale se liječiti različite bolesti. Razvojem medicine i farmakologije (dio medicine koji proučava djelovanje lijekova na organizam) svakodnevno su se pronalazili novi lijekovi za već postojeće bolesti, koji su efikasniji od ranije pronađenih lijekova. Naročit razvoj farmakolgije prisutan je u posljednjih sto godina, kada se počinju pronalaziti nove grupe lijekova, zahvaljujući otkrićima u mehanizmu nastanka bolesti, na što bi novootkriveni lijekovi trebali djelovati. Tako nastaju i biološki lijekovi, čija upotreba u liječenju upalnih reumatskih bolesti (bolesti sistema za kretanje, koji čine kosti, mišići, vezivna tkiva) te bolesti probavnog trakta počinje 1998. godine, kada je američka Agencija za hranu i lijekove odobrila primjenu lijeka Etanercept. Broj pacijenata koji primaju te lijekove do danas se mnogostruko povećao, i svakodnevno se povećava, geometrijskom progresijom, a sve zahvaljujući pozitivnim rezultatima primjene tih lijekova.


Lijekovi sofisticirane tehnologije

Naziv “biološki lijekovi” nastao je zbog toga što ti lijekovi djeluju tako da oponašaju procese u organizmu, samo u pojačanom obliku. Upoznavanje uloge pojedinih biološki aktivnih tvari u upalnom procesu rezultiralo je njihovom terapijskom primjenom, odnosno primjenom njihovih blokatora (lijekova antagonista, koji djeluju suprotno u odnosu na druge lijekove). To su lijekovi visokosofisticirane tehnologije, koji se dobijaju genetskim inžinjeringom.

Najviše se primjenjuju kod reumatskih oboljenja, kao što su reumatoidni artritis (upala zglobova), ankilozirajući spondilitis (bolest na kičmi, na kojoj nastaju promjene; dolazi do okoštavanja, nastaju koštani izdanci i promjene u zglobovima, uz gubitak funkcije kičme), te bolesti debelog crijeva, kao što je ulcerozni kolitis (upalna bolest sluznice, isključivo završnog dijela debelog crijeva, rektuma) i Morbus Crohn (upalna bolest probavnog sistema).

Trenutno su najkorišteniji biološki lijekovi oni koji djeluju kao inhibitori citokina TNF (faktor nekroze tumora), koji je značajan stimulator upale u zglobovima i sinoviji kod bolesnika s reumatoidnim artritisom. Citokini su molekule glasnici, koji prenose biohemijske signale za reguliranje lokalnog i sistemskog imunološkog odgovora, upalne reakcije, zarastanje rana, formiranje krvnih stanica i mnoge druge biološke procese. Do danas je otkriveno više od sto različitih citokina.

Biološki lijekovi za liječenje upalnih reumatskih bolesti primjenjuju se kod bolesnika kod kojih se konvencionalnim lijekovima ne može postići zadovoljavajući učinak, odnosno onih kod kojih perzistira (ostaje, uporno se održava) aktivna bolest, nakon što je sprovedena standardna terapija s kortikosteroidima (lijekovi protiv upala, alergija), Methotrexatom (citostatik), Aravom ili Sulfasalazinom, kao monoterapijom, ili kombinacijom spomenutih lijekova.

Također, koriste se i kod ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti; nakon što ne dođe do smirivanja upalnog procesa standardnom terapijom kortikosteroidima, imunosupresivima ili sulfasalazinom, uključuje se biološka terapija.

Biološki lijekovi mogu se svrstati u sljedeće kategorije:
1. Inhibitori TNF-a (Etanrecept, Infliksimab, Adalimumab):
Etanercept se primjenjuje u obliku potkožnih injekcija;
Infliksimab se primjenjuje u obliku kratkotrajne infuzije

Adalimumab se primjenjuje u obliku potkožnih injekcija

Ovi lijekovi upotrebljavaju se uglavnom u obliku injekcija ili infuzija, a u fazi istraživanja su biološki lijekovi koji bi se mogli koristiti u obliku tableta ili kapsula. Biološki lijekovi djeluju tako da specifično blokiraju djelovanje TNF-a, što rezultira poboljšanjem stanja bolesnika čime smo bliži konačnom cilju liječenja, a to je remisija.


Imaju povoljan učinak

Povoljan učinak bioloških lijekova pruža brži i bolji terapijski odgovor nego primjena konvencionalnih lijekova, s kojima se inače kombiniraju. Velik broj kontroliranih studija i praćenje liječenih bolesnika pokazatelji su dobrog poznavanja djelovanja blokatora TNF-a i drugih citokina, kao i njihovog sigurnosnog profila.

Dobrobit bioloških lijekova očituje se u poboljšanju kliničkog stanja bolesnika (smanjena bol, jutarnja zakočenost, umor), laboratorijskim pokazateljima upale (naprimjer, sedimentacije eritrocita) i usporavanju, zaustavljanju, ili, u nekim slučajevima, poboljšanju strukturnih promjena na zglobovima, što je vidljivo na rendgenskim snimcima. Kod probavnih bolesti poboljšanje se očituje u smanjenju bolova u stomaku, stolice više nisu proljevaste, nego su formirane, te se opće stanje bolesnika poboljšava.


Olakšavaju život bolesnicima

Primjenom bioloških lijekova uvelike se olakšava život bolesnicima s upalnim reumatskim bolestima; smanjuje se njihova nesposobnost i povećavaju šanse za uključivanje u aktivan život, te se smanjuju direktni i indirektni troškovi. Nakon usklađivanja s različitim prognostičkim faktorima, upotreba tih lijekova rezultira 2,74 puta većom vjerovatnošću povlačenja reumatoidnog artritisa.

Blokatori TNF-a značajni su u liječenju psorijatičnog artritisa (PA) i ankilozantnog spondilitisa (AS). Kod bolesnika sa psorijatičnim artritisom, upalnom reumatskom bolešću povezanom sa psorijazom, primjena blokatora TNF-a dobro djeluje na kožnu bolest, što ima psihološki učinak. Istraživanja su pokazala da nema velike razlike u učinkovitosti među pojedinim blokatorima TNF-a, a i sigurnosni profil im je sličan, tako da je prije njihovog uključivanja neophodno uraditi određene pretrage, kao što su RTG snimak pluća, test na tuberkulozu, markeri hepatitisa (testovi na virusne hepatitise).


Veoma skupi lijekovi

Znatno smanjuju simptome bolesti, čime se poboljšava kvalitet života. U konačnici se smanjuju troškovi. Međutim, najveći problem kod ovih lijekova jeste previsoka cijena.

Na našem području, preko fonda zdravstvenog osiguranja dobijaju ih pacijenti oboljeli od ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti, koji nisu adekvatno odgovorili na konvencionalnu terapiju, dok kod reumatskih bolesti mali broj pacijenta uspije kupiti taj lijek. Neki te lijekove dobijaju u obliku raznih studija, kojima farmaceutske kompanije pokušavaju doći na naše tržište i pokazati efikasnost tih lijekova, koja je dokazana u ranijim svjetskim studijama, gdje se ti lijekovi sada koriste kao redovna terapija.


Članak preuzet iz novina Novo Vrijeme.

Povratak na vrh