Donirajte

Vaše donacije možete uplatiti na:

Broj žiro računa (IBAN):
HR 5123400091110616234 otvoren u PBZ

Udruga ColonOs
Crkvena 17
HR - 31000 Osijek
Hrvatska

OIB: 22966317010

Prehrana


Definiranje adekvatne prehrane kod upalnih bolesti crijeva nije lak zadatak - ni za oboljele niti za liječnike i dijetetičare. Karakteristični simptomi probavnih tegoba, diareja, bol u području abdomena, mučnina i neželjeni gubitak tjelesne mase neprestano podsjećaju oboljele kako je njihova bolest u direktnoj vezi s prehranom. Stoga mnogi oboljeli očekuju striktna, egzaktna i detaljna pravila za adekvatnu prehranu kod upalnih bolesti crijeva. Nažalost, ne postoje općenite smjernice koje bi se mogle primjeniti na sve oboljele.

Prehrambene preporuke razlikuju se kod različitih oblika i faza bolesti. Također, ne reagiraju sve osobe jednako na prehrambenu terapiju. Budući da ne postoji jedinstvena dijeta za sve oboljele od upalnih bolesti crijeva ne treba polagati nade u učinkovitost pojedinih popularnih dijeta. Svaki bolesnik zahtijeva individualan pristup i mora se aktivno uključiti u kreiranje i praćenje uspješnosti propisane dijete.


Važnost pravilne prehrane

Pri planiranju prehrane hranu najčešće dijelimo u šest skupina, ovisno o dnevnim energetskim potrebama, za svaku skupinu namirnica preporučuje se i određen broj serviranja koji bi trebalo unijeti tijekom dana.


Skupine namirnica i preporučeni broj serviranja

- Žitarice i proizvodi od žitarica (kruh, peciva, tjestenina...); 6-11 serviranja
- Voće; 2-3 serviranja
- Povrće; 2-3 serviranja
- Mliječni proizvodi; 2-3 serviranja
- Krto meso, perad, grašak, orasi, jaja; 2 serviranja
- Masnoće; 2-3 serviranja


Veličina jedinice serviranja

Kada se pri planiranju jelovnika spominje riječ serviranje, ona ima sasvim drugo značenje od riječi serviranje koja je u svakodnevnoj uporabi. Primjerice, uobičajeni obrok špageta koji se dobije u restoranu sadrži 2 - 3 serviranja ako se računa po piramidi pravilne prehrane.
Jedna jedinica serviranja prema USDA Department of Health and Human Services za različite kategorije hrane iznosi:

Meso, perad, riba, grah, jaja, orasi
60 - 85 g kuhanog nemasnog mesa, peradi ili ribe
1 jaje
1/2 šalice kuhanog graha
1/3 žlice oraha
Mlijeko, jogurt, sir
1 šalica mlijeka ili jogurta
30 - 60 g sira

Kruh, riža, tjestenina, pahuljice
1 kriška kruha
1/2 šalice kuhane riže
ili tjestenine
1/2 šalice kuhanih žitarica
cca 30 g pahuljica
Povrće
1/2 šalice sjeckanog svježeg ili kuhanog povrća
1 šalica svježeg lisnatog povrća

Voće
1 komad voća
3/4 šalice voćnog soka
1/2 šalice konzerviranog voća
1/4 šalice sušenog voća


Prehrambene smjernice koje je izdalo Američko ministarstvo poljoprivrede 2005. godine upućuju na veću konzumaciju cjelovitih žitarica, odabir kvalitetnih izvora masti (poput maslinovog ulja) te ograničen unos zasićenih masnoća i margarina (trans nezasićenih masnih kiselina). Preporuka je da barem polovica ukupnog unosa žitarica bude podrijetlom od cjelovitih žitarica. Velika važnost pridaje se odgovarajućem unosu mliječnih proizvoda bogatih kalcijem s niskim udjelom masti. Zanimljivo je da je prvi put povećan broj preporučenih dnevnih serviranja mliječnih proizvoda. Naravno, naglasak je na mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti.


Važnost održavanja adekvatne tjelesne mase

Pothranjenost je učestala pojava u bolesnika s Crohnovom bolešću, a posljedica je brojnih čimbenika kao što su gubitak teka, izbjegavanje hrane zbog provociranja tegoba, malapsorpcije i maldigestije, interakcija s lijekovima te drugih komplikacija. Bolesnici s ulceroznim kolitisom također su Prehrana oboljelih od upalnih bolesti crijeva skloni razvoju pothranjenosti i različitim nutritivnim deficitima, no u manjem opsegu i težini negoli bolesnici s Crohnovom bolešću.


Članak preuzet od HUCUK-a.

Povratak na vrh